Wednesday, 3 September 2008

The moment we'r happy, there's someone suffering..

Assalamualaikum~

23.8.08 -

Satu family gi Perak. 2nd Kazen Qis kawin. Gi kul 10 camtuh then smpi kul 2 lebey. But on da way gi saner, keta mama temperature die naik. ngee~ Qis yg pasan la,mekasih. But anyway kte org manage to smpai dgn slamat, Alhamdulillah. But panas coz off air con. Smpai wedding cam kol 2ptg, Qis jd photographer. Yup, amat memenatkan jd
photographer tau.Kejap2 lari sner, lari cni, ahaaha..

Okay jer ah wedding dorg. but yg besh nye dapat jumpe balik smua sedare2 yg da lame gyle tak jumpe. Yg dlu kecik2, i mean skula menengah skarang smua da beso & da kawen. Sedare yg belah ayah Qis mmg jarang jumpe coz jauh. But besh ah time kecik2 dlu coz ramai gilak berkumpul. Adik badik my dad der 9. bayang kan ah. dengan anak2 dorg agy.

Skang sume cam da tak rapat coz smua da der kluarge sendiri.Dlu kalu jumpe, mesti jerit coz excited sgt!! amek sedare Qis kt airport then nmpak dorg dari jauh da jeritttt!!! org laen sume tgk. ahaha. tapi skarang?? Jmpe, cume Senyum je. ahaaha..
agak sedey gak la. Byle jumpe cam xtau nk ckp pe, coz got nothing in common. Dorg sume like da msuk U, da kawen da kerja. Qis still skul, haiihh xtau nk ckp psl per. Cumer yg dorg suke ckp, eh, eh, da besa la skang!! dlu jumper kecik jek..

Anyway, still happy coz Qis da lmer terperok kt umah je, so skang like der la jenjalan gak..

24.8.09 -

Blk jer umah dari Perak, dlm kol 9mlm camtuh. Qis dpt sms. Dari my dearest BFF , Filzah, but Qis pggil die Filzz.. Die kater ayah die br je meninggal arinih, tengah hari. and im like so @_@ Innalillahiwainnalillahirajiu'n..Qis rase cam, BIG PAIN IN THE HEART!! walo pon die yg kehilangan ayah die, tapi, sum how qis terase sedih nye, and Qis teros sedekah an Al-Fatihah. Time tuh Filzz gi family day ngan ayah&mak die. ayah die jd committe kt event tuh. Then, ayah die nk present satu lagu and die kater, "Ini adalah lagu terakhir yg sy akan sampai kan.." Smua pn terkejut. Then, tak lama, ayah die rebah & menggigil. Lalu menghebus kn nafas terakhir di situ juga & di hadapan mata Filzz sendiri.

Bole tak kamu bayang kan apabila, esok kamu bangun jer dari tido, ayah kamu suda tiada lagi bersame kamu..Tiada lagi org yg nk marah kamu byle wat keja yg tak berfaedah (selain mak). Filzz akan menempuhi hidup nye tanpe ayah nya lagi. Puase tanpe ayah nya lagi dan raya tanpa ayah nya lagi. Filzz mahu semua kejadian itu terjadi hanya dlm mimpi nye saja. Bile die bukak mata, die mahu mimpi tersebut berakhir..
Tapi, Filzz kata, sebelum ayah die meninggal kan die, cam sebulan sbelum die pergi, ayah die berubah. ayah die jenis yg suke 'complaint' ( sorry 2say bkn nk mengumpat ye) tiba2 jadi org yg hanye berdiam diri. die juga dengan tiba2 nya mahu sedekah kain plekat & telekung kepada smua sedara2 nye yg ada( ramai tu!) Ayah nya juga kate, tahun nih die tak nak beli baju melayu baru, tapi isteri nya suruh beli juga.


After that day, which is hari isnin, Filzz tak datang skula. Sampai 3 ari die tak datang, Qis da mula risau.
Qis msg, tak balas,call asik tak dapat, lagi lah risau ann!! So, qis decide nk gi umah die if die tak datang juga ari khamis tuh.

Da wat plan ngan other BFF's Qis nk gi umah die. Tup, tup die dtg juga ari khamis tuh,Alhamdullillah, and yeah Qis mmg risau pasal die. coz die mmg rapat ngan ayah die. Die kater die still tak dapat terima, and I said, "sabar la, try slow2. Mesti klo ko jadi ayah ko, ko tak nak anak ko sedih camnih an, byler ko da pegi nanti.."

then, skang, Alhamdulillah die da smakin pulih.. Filzz!! I love u sesangat, kamu sabar ok, Allah akan menguji hambanya dengan ujian yg mampu ditanggung oleh hambanya. Dan, dan sy akan sentiase brade di samping kamu & menyokong kamu slame hidup sy. Kamu tak perlu risau ye.Muahxx

DAn, saya ingin mengambil kesempatan ini, untuk menyatakan how much i LOVE you daddy!! Baba, Tina(family pggil Qis, dgn nama Tina) syg sangat ngan Baba. Walaupun kte macam tak rapat, Tina still sayang Baba. Maafkan lah segala kesilapan Tina, Baba jangan pernah rasa yg Tina tak sayang Baba lagi hanya kerana Tina tak rapat ngan Baba seperti mane Tina rapat ngan Mama.Thanks for all that uve done, ur hard work, trying to find rezeki for us. that have gave us luxury in our lives.. ;*