Sunday, 27 February 2011

Mungkin.

Assalammualaikum.
Hi.
Aku baru buat luahan rasa ni semalam sebelum tidur. Harap jangan dicopy paste kerana ia agak personal. Terima kasih ya? 



Luahan rasaku yang bertajuk: Mungkin.


 

Luruskan saja semuanya, jangan putarkan kata hati lagi.
Biar tidak berbelit-belit seperti wayar telefon rumah lama.
Biar tiada yang keliru memikirkan rasa yang menyerang kepala.
Biar parah yang bakal dirasa kurang menyengat dada.

Jangan ditunggu hingga lemau dan basi semuanya.
Tapi jangan juga terburu-buru dan mendesak diri.
Jangan diselitkan rasa tak sampai hati.
Ku cuma mahukan kata-kata pasti dan bukannya simpati.

Atau...
Mungkin ku patut lupakan saja semuanya.
Mungkin ku patut campakkan saja rasa ini.
Mungkin ku patut padamkan saja rasa ini.
Mungkin lama-lama rasa ini akan berhenti.
Mungkin...
Ahhh! Mungkin ku patut diam saja!





27/2/11
2.33am
Atas katil.
Qistina Ariff xx

Thursday, 24 February 2011

Secret tak secret,

Assalammualaikum.
Hi.


Hoi! Sini meh sini! 
Ya..Kau lah, siapa lagi. 

Tak payah toleh-toleh belakang sebab aku memang tengah cakap dengan kau ni.
Aku ada benda nak bagi tahu kau ni. Sepatutnya aku tak boleh bagi tahu kau sebab benda ni sepatutnya jadi secret aku. Ishh, betul lah aku tak tipu! Secret betul ni!
Dua tiga empat kali jugak aku fikir nak buat post pasal ni ke tak. Last, last aku buat jugak. Damn :))

Baca betul-betul ni. Sebab aku tak tipu.




Kau faham tak ni? Haaa okay aku dah bagi tahu kau. 
Kau jangan bagi tahu sesiapa pulak tau, tau, tau? 
Kau nampak? Ni baru nak start hari kelima aku dah start rindu kau nak mampos. Hebat tak hebat lah kau ni. Hoish!

Okay, dah tu je aku nak bagi tahu kau. Bye.
Qistina Ariff xx

Tuesday, 22 February 2011

Mualnya rasa.

Assalammualaikum.
Hi.
Mual. Aku rasa mual. Penuh rama-rama dalam perut aku yang buat aku rasa mual sangat.
Bukan, ini bukan rasa mual sebab nervous nak jumpa orang yang boleh buat kau berada di awang-awangan.
Ini rasa mual nak termuntah sebab terlalu takut. Terlalu takut sampai berpeluh-peluh aku dibuatnya!

Apa ni? Apa ni kau tanya?
6 hari! 6 hari lagi aku akan terima sehelai kertas yang palinggggg menakutkan. Kertas yang suka-suka hati dia nak control ke mana mungkin arah tuju hidup aku lepas ni. Kau bagitau kertas mana lagi yang boleh buat aku rasa mual? Kertas yang tunjuk apa yang aku merepek masa SPM lah! Apa 6 hari lagi keluar lah kertas tu? 
Walaweh. 
Jantung aku rasa macam nak tercabut. TAKUT nak mampos.
Target berapa kau tanya? ENTAH. I don't EFFING know! 


28 Februari 2011.
PERHATIAN KERAS:

1.My beloved phone akan diabaikan pada hari tersebut. Kau nak call? Call lah, aku takkan jawab. Kau nak text? Text lah, aku takkan reply.

2. Facebook, Twitter, Formspring atau apa-apa pun page juga akan diabaikan pada hari tersebut. 

KENAPA?
Sebab... Entah. Aku rasa aku perlukan alone time? Tak lama, jangan risau. Dua, tiga hari je okay? Lepas tu I'm back. Maybe :))

TAKUT, TAKUT, TAKUT, TAKUT, TAKUT, TAKUT !!
Dah faham dah betapa takutnya aku? 





Tolong, tolong, tolong doakan for the best for meeee okay? <3
Qistina Ariff xx

Saturday, 19 February 2011

My Evil Little Kid turns 17!

Assalammualaikum.
Hi !

19th of February 2011 - Saturday.

Hah! Hari ini, BFF aku yang terhebat turns 17! YAY!




MOHD IZHAM BIN MOHD RAZALI
My BFF,
My Izzie Cullen,
My Music Man,
My Evil Little Kid,
My Izzow My Flizzow,

HAPPY 17th BIRTHDAY !!

May Allah will always bless you, your family and your bulan with all His love and care. 

Aww~ My evil little kid is starting to grow up :') 

1. Jangan cepat tinggi sangat! Nanti Tina rasa pendek.
2. Kalau merayap tu, take care tau.
3. Selamat untuk SPM! Jangan cuak-cuak! :P
4. Bulan tu jaga baik-baik ya :D
5. Rambut rock star tu jaga baik-baik. Siram dengan air dan jangan lupa letak baja XD
6. Jangan lupa tuntut gaji dan birthday present daripada Qistina Ariff tau ;)




 
Selamat untuk semua tau BFF :)
 
 
 
P/s : Happy Birthday kepada BETO KUSYAIRI jugak, salah seorang daripada inspirasi aku <3
 
 
Selamat untuk semua Beto! Rindu nak tengok kau atas stage teater hoi!

Qistina Ariff xx

Thursday, 17 February 2011

25 random shits about me! ;)

Assalammualaikum.
Hi.


A cute girl called KD tagged me on her recent blog post. Thanks for the tag KD! - (her blog


(Once you have been tagged, you are suppose to write a note, with 25 random thing, fact, habits or goal about you. At the end, choose 25 people to tag. You have to tag the person who tagged you. If I tag you it's because I want to know more about you. Your cooperation is highly appreciated.) - Perlu dicopy paste.

Baiklah! Mari kita mula ya!




Sedang jadi budak 5tahun.
(Ini awal tahun 2010)

1. Aku budak 5tahun yang tersekat di dalam roh gadis yang berumur 18tahun tetapi fizikalnya seperti gadis yang berumur 15tahun.


2. Lagi banyak jumlah perkataan yang keluar daripada mulut aku masa aku berkomunikasi, lagi suka atau ngam lah aku dengan orang tu.


3. Aku cintakan makanan yang sedap tapi selalunya tak boleh makan dalam kuantiti yang banyak sekaligus sebab saiz perut aku kecik. Sadis !


4. Aku cepat tertarik dengan lelaki yang ada passion secara mendalam tapi bukan melakukannya untuk duit atau show off. Contohnya - Pelakon teater, pemain gitar, pemain drum, singer-songwriter, rapper, hip hop dancer, footballer, swimmer, skater and many more!  







 Ni untuk orang yang racist :))


5. Allergic dengan orang yang racist atau terlalu taksub dengan kaumnya sendiri. Nanti bila dah tercampak dalam kubur, malaikat takkan tanya apa kaum kau. Otak tu jangan tenggelam dengan kuman racist ya? :)


6. I don't know what to say or how to act if someone gives me a compliment face to face. I usually smiled and change the topic. haha.








7. Kalau aku super marah atau super sedih kat orang yang aku rapat, I'll be crying myself to sleep. Kalau tak, aku tak boleh tidur.

8. Wujud OCD(Obsessive Compulsive Disorder) yang tidak kritikal dalam diri aku. Contohnya, kerusi aku perlu ditolak ke dalam meja lepas aku habis guna kerusi tu.Wajib.


9. I love to sing all day, everyday. It's my way of handling my stress. And yes, the song that I sing will definitely reflects my mood and emotion.






10. I always tend to protect my little sister in certain situations. I don't know why. 


11. Usually, I'm attracted to guys who looks a little mature. Not too mature but manly looking. No too jambu kind of guys please? haha.


12. Bau perfume lelaki yang wangi akan selalu buat aku berada di awang-awangan. Haha.


13. Pantang bila orang hang-up call tiba-tiba tanpa berkata apa-apa. Sangat pantang. P/s: Jika call antara kita terputus, sila call semula untuk keselamatan diri anda.

14. Dari sekolah rendah, aku memang lebih senang bergaul dengan lelaki berbanding perempuan. Aku kurang chemistry dengan perempuan agaknya.

15. Terlalu ramai perempuan di dalam sesebuah bilik atau kawasan boleh buat aku pening. Aku tak buat lawak.


16. Tak akan ngam dengan orang yang panas baran atau terlalu serius. Kau macam ni ke? Nampaknya kita memang tak ada jodoh! *Lari jauh-jauh*


17. Setiap malam aku tidur dengan Cookie monster kesayangan aku.


18. Allergic tengok insects banyak-banyak. Hidung akan jadi gatal dan bulu roma akan berdiri. - Ini salah satu OCD aku jugak.







 If I say this, I really do mean it with all my heart.

19. I won't say 'I love you' to any random person. I won't say those three powerful words if I don't truly mean it. Jadi kalau aku bagi dekat kau, jangan main campak je 'I love you' aku ni merata-rata ;)


20. Tak reti nak pujuk orang yang merajuk sebab aku pun kurang merajuk sebenarnya. Tapi, effort nak pujuk orang tu sentiasa ada jangan risau.





Walaupun aku tak tahan bau rokok, aku tak benci smoker.
 

21. Aku tak diskriminasi kepada orang lain. Aku memang tak ada masalah dengan perempuan/lelaki yang merokok atau melakukan perkara negatif selagi perkara itu tak mengancam aku dan orang lain. Hidup cara masing-masing. Jangan lupa, Islam tak ajar kita menghina orang ya ;)





 That's me on my way to a Pisang Waterfall <3 (2008)
22. I love love love the nature! Camping in the woods, going to waterfall/beach/sungai are pretty much my candy cotton. 


23. I wanna be a successful journalist, open an animal shelter, getting involve in a theater but not to get fame. Passionnn<33


24. Praying to God I won't get a job that have anything to do with the government. NO 9 to 5pm office hour pleaseeee God. 


25. Perlu tulis puisi/kata-kata luahan hati dan jantung dalam buku untuk rasa lega. Selagi tak tulis, selagi tu aku jadi tak tentu arah macam mak kucing hilang anak. Ada beberapa yang diluahkan di sini juga selain di dalam buku ;)


Hah habis pun! Bosan kan 25 random shits about me? Haha, okay boleh tidur sekarang. Sebelum tu, aku tag dulu! Manusia-manusia ni sila ambil perhatian ya?

The person I wanna tag :

** KD my dear, SAFFY my darling, IZHAM my BFF, DANIAL my twinny, SABRINA my Bubu, SHUDI my manis, AMALINA my sunshine, DEENA my dear, NADIA si cutie, NIRO my dear, Yean Yee my dear, HAFIZ my dear, QILA my dear, NAJA my dear, AIEN my dear **



Leave a comment if ya don't mind? Like if we share the same facts maybe? 

Thank youuuu and have a nice day <33


Qistina Ariff xx

Tuesday, 15 February 2011

Maulidur Rasul - 12 Rabiul Awal 1432

Assalammualaikum.
Hi.

Salaam Maulidur Rasul to all of my Muslim brothers and sisters out there! Let's selawat to our beloved prophet Muhammad SAW because..


 Sabda Rasulullah s.a.w :“Sesungguhnya orang yang paling banyak dekat denganku pada hari Kiamat adalah orang yang paling banyak berselawat kepadaku”[Al-Nasai & Ibn Hibban]


صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم 


Here's a few sunnah that we can follow to gain rewards from Allah SWT<3 <3 <3





Sunnahs of Eating:
* Sit and eat on the floor.
* Spread out a cloth on the floor first before eating.
* Wash both hands up to the wrists.
* Recite “Bismillah wa’la barakatillah‘ aloud.
* Eat with the right hand.
* Eat from the side that is in front of you.
* If a morsel of food falls down, pick it up, clean it and eat it.
* Do not find fault with the food.
* When eating, sit with either both knees on the ground or one knee raised or both knees raised.
* Clean the plate and other utensils thoroughly after eating..
* By doing this, the utensils make dua for one’s forgiveness.
* Recite dua after eating. (Al hamdu lillahi lazi atamana saqana wo jaalna minal musalamin)
* After meals wash both the hands.
* Eat with three fingers if possible.
* One should not eat very hot food.
* Do not blow on the food.
* After eating one should lick his fingers.

Sunnahs of drinking:
* A Muslim should drink with the right hand. Shaytaan Drinks with the left hand.
* Sit and drink.
* Recite “Bismillah” before drinking.
* After drinking say “Alhamdullilah” .
* Drink in 3 breaths removing the utensil from the mouth after each sip.
* Do not drink directly from the jug or bottle. One should pour the contents into a glass first and then drink.

Sunnahs of Sleeping:
* To sleep in the state of Wuzu.
* To make the bed yourself.
* Dust the bed thrice before retiring to bed.
* One should change into some other clothes (e.g.pyjamas ) before going to sleep.
* It is Sunnah to sleep immediately after Isha Salaah .
* To apply surmah in both the eyes.
* To brush the teeth with a miswaak.
* To sleep on the right hand side.
* To sleep with the right palm under the right cheek.
* To keep the knees slightly bent when sleeping.
* To face Qiblah.if possible.
* To recite Surah Mulk, before sleeping.
* To recite Ayatul Kursi .
* To recite Surah Ikhlaas, Surah Falaq and Surah Naas before sleeping 3 times and thereafter blow over the entire body thrice.
* Recite Tasbeeh-e-Fathima before sleeping.(33 Subhan Allah, 33 Alhamdulillah & 34 Allahu Akbar).
* To recite the dua before sleeping. (Allahumma bismika amutu wa ahya)
* To wake up for Tahajjud Salaah .
 
Sunnahs on Awakening:
* On awakening rub the face and the eyes with the palms of the hands in order to remove the effects of sleep.
* Thereafter recite the dua on awakening. (Al hamdu lillahi allazi ahyana badama amatana wo ilaihunushur)
* On awakening cleanse the mouth with a miswaak..
Sunnahs when wearing clothes:
* Rasulullah (S.a.w.) loved white Clothing.
* When putting on any garment Rasulallah (S.a.w..) always began with the right limb.
* When removing any garment Rasullallah (S.a.w.) always removed the left limb first.
* Males must wear the pants above the ankles. Females should ensure that their lower garment covers their ankles.
* Males should wear a “topee” or turban. Females must wear scarves at all times.
* When wearing shoes, first wear the right shoe then the left.
* When removing them first remove the left and then The right.

Sunnahs of the Toilet :
* Enter the toilet with your head covered.
* To enter the toilet with shoes..
* Recite the dua before entering the toilet.(Allahumma inni auzbeka minal qubs wal qabaes)
* Enter with the left foot.
* To sit and urinate. One should never urinate whilst Standing.
* To leave the toilet with the right foot.
* To recite the dua after coming out of the toilet ( i.e.. Ghufranaka )
* One should not face Qiblah or show his back towards the Qiblah.
* Do not speak in the toilet.
* Be very careful of the splashes of urine (being unmindful in this regard causes one to be punished in the grave).
* After relieving oneself, to cleanse oneself using water.

Sunnahs of the Home:
* To recite the dua before entering the home.
* To greet those that are in the house with ” Assalaamu Alaikum “. Even though it may be your own house.
* To announce ones arrival by coughing, greeting, etc.

Other Sunnahs of High Importance:
* Using a miswaak is a great Sunnah of Rasulullah (S.a.w.) One who makes miswaak when making wuzu and thereafter performs salaah will receive 70 times more reward. It will also enable one to easily recite the kalima at the time of death.
* To take a Ghusl bath on a Friday.
* To apply itar (applies to men only)..
* To show mercy to those that are younger than you.
* To respect your elders.
* It is sunnah to ponder over Allah Ta’ala and His Creation.
* For men to keep a beard that is one fist in length.
* To visit a Muslim when he is sick.
* To be good towards ones neighbour.
* To meet a Muslim with a cheerful face.
* To care for the poor and the needy.
* To keep good relations with all your relatives.
* To honour a guest even though he may not be of a very high position.
* To greet all Muslims by saying ” Assalaamu alaykum wa rahmatullahi wa barakaatuhu” .
* To keep the gaze on the ground whilst walking..
* To speak softly and politely.
* To command people to do good.
* To forbid them from doing evil.
* To carry ones shoes in the left hand.
* To make wuzu at home before going to the Masjid.
* To enter the Masjid with the right foot.
* To leave the Masjid with the left foot.
* To recite some portion of the Quran Shareef daily.
* To be hospitable towards one’s guest….
* To exchange gifts with one another.
* To make dua to Allah Ta’ala for the fulfillment of one’s needs in what ever language one desires.
* To consult with one’s parents, teachers or elders before doing any work.
* To respect one’s parents.
May Allah SWT guide us all to his path and protecting us from all kinds of harm and evil.
Amin..

P/s : To my non-Muslim readers, it's my beloved prohet Muhammad birthday today :)

Have a great day!
Qistina Ariff xx


Friday, 11 February 2011

Assalammualaikum.
Hi !

Okay, this is a video where I've submitted a picture of me holding a sign of my favorite band's song. This video was made by a french lady who decided to do a fan video for South Jordan Band. So, I dragged my friends to join this fan video too! :D



A few people from all over the world joined this fan video. And I'm representing MALAYSIA ;)

Qistina Ariff xx

Monday, 7 February 2011

Paling Dasyat.

Assalammualaikum.
Hi.


It's that week of the month again. But this time, it's a little different. PMS aku kali ini adalah PMS yang paling dasyat aku pernah rasa. Aku ni lain sikit. Selalunya bila orang biasa PMS dia akan marah-marah dan moody kan? Tapi aku tak. Aku masa sedang berPMS akan terlebih aktif dan terlebih tenaga. Terlebih ceria dan terlebih mulut. Semuanya terlebih. Kecuali marah dan sedihnya tak ada pada aku. Selalunya macam tu.

Tapi bulan ni, entah kenapa cara aku PMS ni lain macam. Emosi tak stabil gila. Tak stabil BIG TIME! Aku kejap rasa happy. Kejap rasa sedih. Kejap rasa marah. Tapi tak ada hala tuju dekat sesiapa pun. Sensitif? Peh! Jangan cakaplah. Semuanya tak ada sebab. Semua pun tak kena. 

Aku rasa nak bunuh semua orang. Nak cekik sorang-sorang lepas tu gelak kuat-kuat. Rasa macam orang gila yang memang sedang menggila. Bukan gila dalam happy, tapi gila yang kacau jiwa aku. Hoish penatnya. Dahlah perut aku sakit, pinggang aku sakit. Vagina aku? Rasanya macam nak fall off! haha. Lepas tu, emosi pulak macam ni, kejap turun kejap naik. Penatlah gila dalam nada yang marah ni. 

Bagi balik, bagi balik emosi aku yang stabil tu! 
Bagi balik, bagi balik muka aku yang tak berhenti senyum tu! 
Bagi balik, bagi balik suara halus aku yang suka merepek dalam happy tu!
Bagi balik, bagi balik budak lima tahun yang selalu wujud dalam diri aku tu!
Mana dia kau sorokkan? 
Mana dia kau hilangkan?
Aku sedang membesar ke ni?
Aku sedang bertukar menjadi 18tahun yang sebenar ke ni?
Hoish! Hoish! Janganlah cakap macam tu!
Aku nak diri aku balik. Jangan simpan dia lama-lama!
Bagi dia balik! Pulangkan dia!

Aku harap ni cuma effect PMS aku yang paling dasyat je. Bila dah selesai minggu ni, aku harap aku dapat balik aku yang gila dalam happy tu. Dan jangan lupa, kau jangan nak mengada untuk PMS macam ni lagi. Aku nak PMS macam dulu. Terima Kasih Daun Keladi ya!

Sebelum tu apa yang aku boleh buat? Aku pakai cantik-cantik dekat rumah, pakai shorts, pakai eyeliner dan pakai nail paint pink color on both my hands and feet nails. Kenapa? Sebab aku rasa macam shit sekarang ni. Mungkin ni bukan cuma PMS semata-mata. Mungkin ini..? Mungkin. Entah. Ahh sudah lah. 



Tolong?
Qistina Ariff xx

Friday, 4 February 2011

I wanna have a date with my Dato' too. HAHA!

Assalammualaikum.
Hi!



Here's my new inspiration. She's so cool. And make me feel like I'm not the only one who acts crazy most of the time sometimes. I'm not alone! Wehooo :D







After I watched this video, I realize how much I kinda miss the feeling of having a boyfriend. Like seriously! 
They look superrrr cute together. Not yucky sweet, but super adorable kind of sweet :) 


Okay, I want my own "Dato" now too. 
"Dato~ Jom pergi date?" Hahaha!


Okay, bai.
Qistina Ariff xx

Thursday, 3 February 2011

Empat hari lari dari rumah.

Assalammualaikum.
Hi !


Memang betul. 
Aku lari dari rumah dan menyemak dekat rumah Shudi manis aku selama empat hari. Shushh jangan bagitau sesiapa. 
Haha! Tak adalah, mana ada lari. Aku dan Bubu sleepover rumah dia je. 
Nak hilangkan rindu. Ecehhh. Haha :D

Lepas sorang, sorang jadi high. Memang best habis. Macam-macam jadi wa cakap sama lu!
Us girls nak buat Blueberry Cheese Tart. Jadi kena pergi berbasikal untuk ke kedai. Bubu tak reti berbasikal walaupun umurnya dah hampir 16tahun! Jadi dia perlu lah menumpang Shudi semasa sesi berbasikal tu. Aku? Naik sorang cukup :D


Baru je berkayuh selama beberapa meter daripada pintu pagar rumah Shudi. Tiba-tiba...




 Basikalnya tak stabil dan my lovely cute babis menyelam di dalam swimming pool terhebaaaaat hari ni!  
Kaki Shudi berbau longkang dan seluruh jasad Bubu berbau longkang!!



Apa lagi? GELAK LAH KUAT-KUAT!! Haha :D





Dalam longkang tu ada air yang hitam nak mampus! Biawak pun selalu berenang dekat situ. Jadi.. kena cepat-cepat lah buang backteria!





Hahahaha! Cute je! :)))) 
( Tak payah nak kecoh eh pasal gambar ni, tak sopan or what ever. Lek lek sudah :D ) 

Nasib baik aku tak jatuh longkang sekali. Kalau tak, siapa nak ambil gambar ni semua? haha XD
Okay, cerita longkang dah habis. 

Meh sini tengok gambar kita tiga orang merapu dan merepek! Wohooo!




Apa? Bersepah bilik anak dara? Eleh, semua perempuan pun akan ada billik bersepah macam ni kadang-kadang. So, lek lek luuu kata Bubu :)

P/s- The hottest girl Kim Kardashian also have a messy room every now and then, so WE ARE NORMAL, GIRLS don't worry :)





Through high and low, through thick and thin, through pain and happiness, 
we'll hold our hands together no matter what ;)




 We may scream at each other's face sometimes, we may have bad days together, but we'll always love each other till death, insyaAllah <3


I love my nails. It's all pink! :)



Okay, have a great day my loved ones!

Qistina Ariff xx